Д-р Бандеров и екипът му оперираха успешно един от пауните на дупнишкия парк „Рила”

Десислава Панайотова-Янкова
07.03.2017
размер на текста:

Д-р Георги Бандеров и колегите му от клиника „Бандеров” в Дупница, д-р Емил Константинов и д-р Ивета Мирчева, извършиха успешна операция на един от пауните, отглеждани в парк „Рила”. Красивата мъжка птица вече е в отлично здраве, след като ветеринарите са отстранили доброкачествен тумор от едното й око. Образуванието се появило още през миналата година, но в началото ветеринарите опитали лечение чрез медикаменти. След като то не довело до подобряване на състоянието на пауна, е взето решение за оперативно отстраняване на тумора. Операцията е извършена преди седмица, а добрата новина бе съобщена, след като контролните прегледи са показали, че птицата се възстановява отлично, напълно е върнала зрението си и е 100% здрава.


След седмица в клиника „Бандеров” ще бъде извършена операция и на друга мъжка птица, братче на вече излекуваната. И този паун е със същия здравословен проблем – доброкачествено образувание в окото.
„Операцията премина успешно, възстановяването на птицата също върви отлично. Раздалечихме двете операции, за да проследим как ще реагира и как ще се възстанови първият пациент”, обясни д-р Бандеров.
Управителят на парк „Рила” Димитър Недев обясни, че за всички животни, отглеждани в парка, се полагат грижи, ваксинирани са, при нужда се лекуват. Съвсем наскоро семейство е оставило на грижите на Недев папагалче, което се оказало вече ненужно в дома им.
„Оказа се, че папагалчето е със счупено краче, така ми го предадоха. В момента и то е клиниката на д-р Бандеров. Крачето е шинирано и утре ще прибера папагалчето”, обясни Недев.
Под грижите му в парка живеят осем индийски пауна, папагали и едно зайче. „Моля хората да не оставят тук животните, на които вече са се наситили и не искат да отглеждат. По едно време се бяхме превърнали в зайчарник. Имаме единствено условия и възможност да поемем грижата само за папагалчета. Преди да вземете животно в дома си е добре да помислите - това е не само радост, но и голяма отговорност. Жестоко е домашни животни да бъдат изоставяни”, обясни Недев.

Операцията на пауните и ваксините се заплащат от мото клуб „Неразделни братя”, чиито председател е Димитър Недев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети