Шевна машина "Мерцедес" на известния художник Георги Лазов е първото дарение за 25-годишнината на Историческия музей в Дупница

DenNews.bg
07.03.2017
размер на текста:

 Вече имаме първото дарение!, похвалиха се от страницата си във Фейсбус от Историческия музей в Дупница.
Днес 06.03.2017 г. г-н Красимир Лазов дари на Историческия музей шевна машина MERCEDES, принадлежала на неговия баща Георги Лазов (1904 - 1995) - известен художник от Дупница. По спомени на дарителя с тази машина са били съшивани платната за картините на баща му. Благодарим му от сърце!

Красимир Лазов откликна на призива на Историческия музей в града за дарения по случай 25-годишнината от основаването му:

Уважаеми съграждани,
Наближава пролетното почистване!
Не изхвърляйте ненужните предмети! Те може да носят много информация за миналото! Донесете ги в музея! Потърсете музейните специалисти за мнение!
Тази година се изпълва четвърт век от създаването на Исторически музей – Дупница като общо исторически общински музей, чиято основна мисия е издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на град Дупница и региона.
Исторически музей – Дупница е създаден на 8 май 1992 год. с Решение № 93 на Общ. съвет Дупница и съгласувано с Колегиума на Министерство на културата. Съгласно решението в структурата на музея са включени четири специализирани отдела - археология, етнография, история на България ХV – ХІХ век, нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век, наследява фондовете на закритите къщи – музей “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение. Ентусиазираният екип от специалисти от самото начало развиват активна събирателска дейност, насочена главно към попълване на етнографския и археологически фонд с образци от територията на района. Организират се теренни проучвания на територията на общината. За кратък период от време са събрани чудесни експонати от облеклото и бита на населението от града и селата.
Независимо от краткия период на съществуването на Историческия музей, екипа от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8045 единици в основен и научно-спомагателен фонд, съхранявани в четири фондохранилища.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети