Убийството на старец за 27 лева докара на двамата извършители затвор от по 13 и 12 години

DenNews.bg
07.03.2017
размер на текста:

 По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца Върховният касационен съд потвърди наложените на първа инстанция наказания „Лишаване от свобода“ за срок от тринадесет години и четири месеца за подсъдимия Бисер Димитров и дванадесет години – за подсъдимия Красимир Йорданов. Двамата извършили грабеж на 70-годишния Г. Цветков като отнели вещи на обща стойност 27,50 лв. и нанесли побой на безпомощния пенсионер, довел до смъртта на възрастния мъж (престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, пр. 1 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК).
Жестокото убийство било извършено през нощта на 28.09.2015 г. срещу 29.09.2015 г. в с. Бутан, общ. Козлодуй.
Пострадалият А. Цветков (на 70 години) живеел сам, бил инвалид, преди години загубил китката на дясната си ръка. Той често викал хора от селото, които срещу заплащане полагали грижи за градината и му помагали в домакинството. Пенсионерът контактувал с различни хора, често употребявал алкохол и черпел съседи и познати.
Подсъдимите (на 23 и на 21 години към момента на извършване на престъплението) са от с. Хайредин, обл. Враца и са братовчеди. През август 2015 г. подсъдимият Димитров помолил Цветков за заем от 50-60 лв., който му бил даден срещу „заложена“ лична карта. Парите не били върнати и документът останал да се пази от пострадалия в специален калъф заедно с неговото удостоверение за самоличност.
На 28.09.2015 г. Димитров отново посетил пенсионера в къщата му в с. Бутан, като по-късно към тях се присъединил и подсъдимият Йорданов, за да прибере братовчед си с управлявания от него автомобил. Димитров отново поискал пари от възрастния мъж, за да плати за гориво, но Цветков му отказал, като му припомнил за невърнат отпреди заем. Последвало скарване, а по-късно ядосаният Димитров блъснал Цветков, който паднал по гръб на земята, след което се качил върху тялото на стенещия безпомощен мъж и започнал да скача върху него с два крака и да го рита. Към побоя се присъединил и другият подсъдим, на когото Димитров дал тръбен ключ със заръка да удари с него стареца, ако той се опита да стане, а самият той отишъл да търси пари. След претърсване на къщата на пенсионера единственото, което предизвикало интереса на грабителите бил кожен несесер за бръснене с четири метални кутийки в жълт цвят, за които помислили, че са златни.
Междувременно пенсионерът се раздвижил, а Йорданов му нанесъл няколко удара с тръбния ключ по главата, след което взел възглавница и я поставил върху лицето на пострадалия, притискайки я най-вече в областта на носа. Към него се присъединил и Димитров, с когото около 4-5 минути двамата натискали възглавницата с цел да задушат стареца.
Накрая двамата подсъдими проверили и джобовете на анцуга на възрастния мъж, където намерили 50 стотинки. На тръгване взели калъфа с личната карта на Димитров и на пострадалия, несесера за бръснене и зацапания с кръв тръбен ключ. Заключили отвън входната врата, като ключа също взели със себе си.
На моста на река Огоста, при разклона за с. Ботево, обвиняемите хвърлили във водата тръбния ключ и калъфа с документа за самоличност на Цветков. Ключът от имота на пострадалия Димитров хвърлил в отоплителна печка на дърва в дома на братовчед си в с. Хайредин.
Привечер на следващия ден безжизненото тяло на Цветков било открито от неговите съседи, които алармирали кмета на селото и органите на МВР.
Двамата подсъдими били задържани. Ключът от къщата на пострадалия бил открит в контейнер за смет, където била изхвърлена пепелта от печката. По-късно случайно минаваща жена от селото забелязала в реката, в близост до брега, черно калъфче с личната карта на Цветков, което също било предадено на полицейските служители.
Извършената медицинска експертиза на пострадалия установила черепно-мозъчна травма, гръдна и коремна травма, както и счупване на тялото на седми шиен прешлен. Причината за смъртта е съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота.
От 02.10.2015 г. Димитров и Йорданов са с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. През м. юни 2016 г. срещу тях започна съдебен процес по обвинение на Окръжна прокуратура – Враца. Първоинстанционната ефективна присъда е била потвърдена от Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд. Присъдата е окончателна.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети