Да ги подкрепим! Пчелари излизат на протест срещу ползването на пестициди убийци

Десислава Панайотова-Янкова
31.03.2017
размер на текста:

Пчелари излизат на протест с искане за отмяна на трите заповеди на директора на Българската агенция по безопасност на храните, с които се разрешава употребата на три пестицида с доказано смъртоносно въздействие върху пчелите.
Протестът ще се състои на 7-ми април (петък) от 13 до 15 часа на площад “Независимост”, пред Министерски съвет, съобщи за DenNews.bg председателят на Обединението на българските пчелари Михаил Михайлов.

 

Както писахме, с три заповеди от 27 март на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев се разрешава използването на трите неоникотиноида: Крайцер 350 ФС, Пончо 600 ФС и Сийдоприд 600 ФС – препарати за растителна защита.

“Депозирал съм писма до БАБХ и Министерство на земеделието и храните с искане заповедите да бъдат отменени. Това са доказано смъртоносни за пчелите препарати и използването им ще нанесе необратими вреди. Хората трябва да знаят, че два от разрешените препарата са опасни и за човешкото здраве, а ние ги приемаме чрез храните, в които са вложени обработваните с пестициди култури”, обясни Михайлов.

 

Припомняме, че по данни на пчеларите, смъртността на пчелите в два района, Гоце Делчев и Силистра, е 100%, а в останалите райони -50-60%.

Пчеларите вече подготвят и съдебна жалба срещу заповедите. Чакат и отговор на питането си до БАБХ какви са мотивите за разрешаването на опасните пестициди.
“Най-вероятно няма да получим отговори в срока, който ни остава за внасяне на жалбата в съда, но въпреки това ще внесем жалба в Административен съд-София", посочи още Михайлов.

 

От 2013 до 2015 г. в целия Европейски съюз бе наложен мораториум за използване на неоникотиноиди.

През есента се очаква Европейската комисия да вземе отново решение на база доклад на Европейската агенция за безопасност на храните. Анализът трябваше да бъде готов до месец януари тази година, но поради огромният обем данни е отложен за есента.

 

DenNews.bg изпрати въпроси до БАБХ и земеделското министерство с питане какви са мотивите, на които се базира разрешението, както и повече информация за осъществения контрол през изминалата година и набелязаните мерки за тази година. Ето въпросите ни:

Въпроси към БАБХ:

-Запознати ли се с информацията, че това са препарати с доказано смъртоносно влияние върху пчелите?

-Кои са мотивите за разрешението?

-Запознати ли сте с данните на пчеларските организации за щетите в бранша – два района със 100% смъртност и средна смъртност от 50-60% към момента.

-Какви мерки предприемате за контрол/недопускане закупуване и използване на третирани семена с тези препарати до влизане на Вашите заповеди в сила?

-Моля да ми посочите количествата Сийдоприд 600 ФС и Крайцер 350 ФС, които са продадени на пазара през 2016 година?

-Колко селскостопански производители са декларирали използването на Сийдоприд 600 ФС и Крайцер 350 ФС през 2016 година, на какви площи и в кои области?

-Колко проверки сте направили при използването на Сийдоприд 600 ФС и Крайцер 350 ФС на селскостопански производители, декларирали, че са използвали препаратите през 2016 година и в какво се състоят те?

--Ако сте направили проверки, моля да ми предоставите обобщени изводи от техните резултати, както и номерата и издателите на протоколите от проверките.

-Колко проверки сте направили през 2016 година за използване на Сийдоприд 600 ФС и Крайцер 350 ФС в области, в които не е разрешено използването на препаратите?

--Ако сте направили проверки, моля да ми предоставите обобщени изводи от техните резултати, както и номерата и издателите на протоколите от проверките.

-По какъв начин ще осигурите опазването на дивите пчелни семейства от въздействието на Сийдоприд 600 ФС, Пончо 600 ФС и Крайцер 350 ФС?

-Моля, да ми посочите броя на дивите пчелни семейства в областите, в които сте разрешили използването на Сийдоприд 600 ФС, Пончо 600 ФС и Крайцер 350 ФС?

-Какви системи за мониторинг на състоянието на дивите пчелни семейства сте приложили през 2016 година за въздействието на Сийдоприд 600 ФС и Крайцер 350 ФС?

-Какви са мерките за опазване на пчелите, които взехте миналата година и какви предвиждате за тази година (във връзка с използването на препаратите)?

-Колко точно е размерът на площите, които се предвиждат сега и как ще бъдат опазени пчелите?

-Има ли експерти по пчелите в БАБХ и какво е тяхното становище за ползването на неоникотиноиди?

-Има ли към момента засети площи с третирани с неоникотиноиди семена?

--Къде са, колко са и как са обезпечени пчелите?

И един последен въпрос:


С това решение не обричате ли пчелите на изчезване, т.е. не обричате ли българската природа?

 

Въпроси към МЗХ:

 

-Как ще защитите интересите на пчеларите, на българската природа и граждани?

-Какви мерки можете да предприемете предвид опасността за пчелите в България (включително и дивите пчели), съсипването на целия бранш и катастрофалните последици за природата?

-Запознати ли сте с данните на пчеларските организации за щетите в бранша – два района със 100% смъртност и средна смъртност от 50-60% към момента.

-Какви мерки прилагате в помощ на пчеларския бранш, след като той е сочен от МЗХ за приоритетен? 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети