Привърженици и противници на Ердоган влязоха в сблъсък в Белгия, има ранени

DenNews.bg
31.03.2017
размер на текста:

Няколко души са ранени в тежки сблъсъци между поддръжници и противници на президента на Турция Реджеп Ердоган пред турското консулство в Брюксел. Пострадалите са откарани в болница.
Говорителката на полицията отказа да даде подробности за броя на пострадалите или състоянието им, като каза, че ситуацията е "чувствителна". Прокуратурата в Брюксел започна разследване. Според агенция Фират, трима души от кюрдски произход, които са дошли да гласуват, са били ранени с ножове, според агенцияta, от поддръжници на управляващата в Ангара ПСР на Ердоган.
В Twitter белгийският премиер Шарл Мишел осъди инцидентите. Белгийското правителство "отстоява (позиция на) нулева толерантност към нередно поведение във връзка с турския референдум", написа той, като добави: "Твърдо осъждам насилието пред посолството".
Кампанията за референдума създаде сериозно напрежение между Ердоган и няколко европейски страни, след като бе забранено турските министри да водят кампания на тяхна територия. Турските граждани, живеещи в Белгия, могат да гласуват от 27 март до 9 април в консулствата в Брюксел и Антверпен в референдум за конституционна реформа, която би засилила правомощията на президента Ердоган. В Турция гласуването е на 16 април.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети