В два района на България пчели вече няма. Пчелари зоват за подкрепа от обществото срещу пагубни действия на чиновници

Десислава Панайотова-Янкова
30.03.2017
размер на текста:

Обединението на българските пчелари ще обжалва в съда трите заповеди на началника на Агенцията по безопасност на храните, с които се разрешава използването на доказано смъртоносни за печелите пестициди. Това каза за DenNews.bg председателят на обединението Михаил Михайлов. Освен това пчеларите са готови и на протести, за да спрат безумието, което може да доведе до пълното изчезване на пчелите у нас. “А това ще означава апокалипсис, край на природата, край на човека. Темата е важна не само за пчеларите, а за всички българи, за всички хора. Ще пострадат и тези, които разписват подобни заповеди, ще пострадат и техните деца”, коментира пред DenNews.bg и зам.-председателят на Българската конфедерация на пчеларите Илия Цонев.

Както вчера писахме, БАБХ разреши използването на три препарата с доказано смъртоносно влияние върху пчелите. Заповедите от 27 март може да бъдат обжалвани в 11-дневен срок пред Административен съд-София-град. ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК

Пчеларството вече търпи загуби заради използването на два от трите сега разрешени пестицида. Миналата година у нас са засети третирани с неоникотиноиди семена царевица и слънчоглед.


Ужасяващи са данните на Обединението на българските пчелари, обхващаща производители от 16 области, за зимната смъртност.

 

 

100% е смъртността на пчелите в Гоце Делчев и Силистра, т.е. там пчели вече няма. В другите райони смъртността е в порядъка на 50-60%, но това не са окончателните цифри.


“Зимната смъртност продължава до април, така че едва след месец и половина ще знаем точните загуби”, посочи Михайлов.
100% смъртност в Гоце Делчев и Силистра се дължи на съчетаването на неоникотиноидите с пръскането за овладяването на заболяването Заразен нодуларен дерматит при едрите преживни животни, обясни той.
“Съчетаването на химикалите води до 100% смъртност при пчелите. Физиологията и имунитетът им са засягат до така степен, че те са неспособни да оцелеят и да отгледат живо и здраво поколение.

 

Колегите в Кюстендилска област не могат да бъдат спокойни, че сега областта не е включена в разрешението за използване на трите опасни пестицида, защото ще бъдат засегнати при използването им в област София. Още повече в област Кюстендил беше пръскано за нодуларния дерматит и имунитетът на пчелите е отслабен и малки количества неоникотиноиди ще бъдат фатални”, обясни Цонев.

Когато пчела поеме прашец от третирано растение тя изпада в състояние, при което губи ориентация, не може да се прибере в кошера и умира. При по-малки количества пчелата може и да оцелее, но носи в кошера отровен прашец, така химикалът се озовава в меда и в зимните запаси на пчелите. Хранено със заразен прашец и мед, пилото или умира или от него излизат болни и негодни пчели, които не подлежат на обучение и не събират прашец, т.е. кошерът е обречен.


“В нашата държава няма държавност. Миналата година БАБХ разреши използването на неоникотиноиди и пак като сега в заповедите пишеше, че това трябва да става ограничено и контролирано, т.е. ограничено във времето и при контрол къде, колко, кога ще се използват третирани семена и ще се ползват пестицидите. Нищо такова не се случи. Държавата е неспособна да извършва контрол, нито знае къде са тези полета, нито какво се случва. Това е пагубно за пчелите. И миналата година протестирахме, но докато протестирахме семената бяха засети. Пчеларите не знаехме къде са тези полета, нямаше табели, нямаше информация. Цяло лято искахме да се вземат проби и да се провери за съдържание на неоникотиноиди. Отказваха ни, че нямало пари, а накрая взеха пет проби, след като реколтата беше прибрана. Това беше гавра. От тези пет проби една беше положителна, но за нас това изследване не е надеждно. В агенцията и в министерството слугуват на зърнопроизводителите, няма никаква грижа за пчеларството, но пък лицемерно говорят, че пчеларството им било приоритет”, каза още Илия Цонев.

 

Миналата година заради болести зърнопроизводителите са поискали използването на неоникотиноиди в три области, но употребата е засегнала 24 области.

 

“Неоникотиноидите бяха забранени през 2013 г. Могат да се използват само в определени случаи на висока заболеваемост на зърнените култури, но при строги правила. У нас разрешението идва за не толкова критични ситуации и при никакъв контрол и отговорност. Този свят не е само жито и царевица. Изчезнат ли пчелите, ще изчезнат растенията и ще дойде апокалипсиса. Убием ли печелите, убиваме себе си. Това е простата истина”, обясни още Цонев.

Теориите, че пчелите изчезват заради неумения на пчеларите са пълна измислица, категоричен е той.

“Да, има много нови пчелари, но в България има силна традиция, доказани професионалисти и въпреки полагането на всички грижи по перфектен начин, пчелите изчезват. Това да се обвиняват пчеларите е невиждана наглост.


Пчеларството е подложено на достатъчно тежки изпитания, за да бъде атакувано и съсипвано от държавни чиновници и от държавата.

 

Изправени сме пред изпитания на болести, които досега ги нямаше в България, пред изпитанията на промените в климата, на опасността японската оса да се появи и у нас.

 

Защо им трябва на някакви чиновници да убиват живота? Защото когато пчелите изчезнат, животът ще бъде свършен”,

 

посочи още Илия Цонев и обясни, че от няколко години големи щети причинява болестта нозема церна. “Все още няма добри лекарства у нас и лечението е трудно. Най-страшното е, че заболяването се отразява на имунитета на пчелите и дори да оцелеят, те са по-податливи и дори малки количества неоникотиноиди са пагубни. Заплахите са безброй, но ще се борим и с чиновници”, обясни още той и призова за по-висока обществена чувствителност към проблемите на пчеларството.

“Нужна ни е подкрепа от обществото. Миналата година, когато излязохме на протест бяхме 200 души. Хората трябва да разберат, че проблемът е изключително жесток, на живот и смърт за нас, човеците, не само за пчелите. Помощ ни оказват от няколко екологични организации, но е нужно всички, всички българи да се надигнем и да кажем, че така не може. Не може държавата да се държи така, не може разни чиновници да издават глупави и пагубни заповеди без последствия. Нека хората застанат редом с нас”, призова Цонев.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети