Дупничани почетоха паметта на местните опълченците, загинали на връх Шипка

DenNews.bg
03.03.2017
размер на текста:

 Дупничани сведоха глави пред саможертвата на дупнишките опълченци, загинали на връх Шипка. Под звуците на общинския духов оркестър, кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, представители на Общински съвет-Дупница, политически партии, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя в чест на днешния 3-и март, освобождението на България от Османско робство. Сред дошлите да се поклонят пред своите прадеди бяха и футболистите от представителния отбор на "Марек", както и момчета от школата, водени от цялото спортно-техническо ръководство.
Тържествено бе издигнат трикольорът, като той премина през целия площад "Свобода" в ръцете на момичета и момчета облечени в народни носии.
"Нека сведем глава пред предците, пожертвали живота си за свободата на Отечеството. Предците, героично жертвали се, за да изкупят греховете на страхливите и мълчанието на слепите за петвековните сълзи на Майка България. Нека сведем глава за почит, но нека и вдигнем глава по-горди от всякога. Защото днес празнуваме. Празнуваме, че сме наследници на гордите и смелите, че имаме в завещанието си не само печат на териториална независимост, но и плам да отстояваме и почитаме личната си и национална свобода. Да не забравяме, че свободата не е дар, а се отстоява всеки ден, с всяко решение, с всяка дума и дело:, каза в тържественото си слово инж.Чимев.
Тържествата продължиха на пл.Свобода с богата музикална програма, в която се включиха смесен хор "Рилски звуци" към НЧ "Зора 1858", танцов състав "Зора", танцова школа "Терпсихора", ВС „АртПоп", фолклорно трио "Авлига" към НЧ "Пейо Яворов 1978" и балетна школа към НЧ "Зора 1858".

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети