Агенцията по храните разреши ползването на препарати, убиващи масово пчелите

Десислава Панайотова-Янкова
29.03.2017
размер на текста:

Българска агенция по безопасност на храните разреши използването на три препарата с доказано смъртоносно въздействие върху печелите. За това сигнализира екологът Петко Цветков от Българска Фондация Биоразнообразие.
С три заповеди от 27 март на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев се разрешава използването на трите неоникотиноида: Крайцер 350 ФС, Пончо 600 ФС и Сийдоприд 600 ФС – препарати за растителна защита.

“Разрешени са и трите активни вещества - тиаметоксам, имидаклоприд и клотианидин. Позволението е "само" 17 области на страната. Има 14-дневен срок (б.а. 11 дни от утре), в който заповедите може да бъде обжалвани от земеделски и пчеларски организации и производители, тъй като най-вероятно те може да бъдат възприети като заинтересовани страни”, посочи Цветков.

Заповедите може да бъдат обжалвани пред Административен съд-София-град по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Разрешението за ползване на смъртоносните за пчелите препарати важи за областите Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София-област, Търговище и Шумен.


“След тежката зима сега и безхаберната държава причинява унищожаването на пчеларството в големи райони на страната. Това безумие трябва да бъде спряно”, апелира Цветков.

 

В доклад на Грийнпийс, изготвен от една от водещите научни институции в областта-Университетът в Съсекс във Великобритания, се казва, че тези пестициди са опасни за пчелите, пеперудите, бръмбарите, включително и за насекомоядните птици.
Само около 5% от активните съставки на неоникотиноидите се поемат от земеделските култури-повечето се разпръскват в околната среда. Това означава, че пчелите са най-застрашени при събиране на прашец от пръскани култури, но не само.

 

Препаратите засягат огромни площи около третираните терени, наслагват се за няколко години в почвата, водейки до хронично заразяване. Освен това тези пестициди са водоразтворими, което означава че засягат не само водните басейни – реки, езера, подпочвени води, временно влажни зони, близко до третираните площи, но чрез оттичането на водата и реките могат да достигнат и засегнат райони на значително разстояние.

 

Това означава, че разрешението за ползването на препаратите ще донесе реален риск за пчелите не само в посочените в заповедите области.

 

Рискът за област Кюстендил се крие както в общата граница със София област (където препаратите се разрешават за употреба), но и от факта, че пестицидите могат да бъдат “донесени” от река Струма, т.е. местните пчелари не може да бъдат спокойни, въпреки че област Кюстендил не фигурира в заповедите.

 

МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ДОКЛАДА НА ГРИЙНПИЙС ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети