bTV: Слави Трифонов се опита да употреби ефира за лична кампания

DenNews.bg
28.03.2017
размер на текста:

Успехът на bTV е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии, а във вчерашното си предаване Слави Трифонов е направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания." Това се казва в официално съобщение от пресслужбата на телевизията по повод спирането на снощното предаване на "Шоуто на Слави".
bTV "не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност", се казва още в съобщението и се уточнява, че Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение в актуалните предавания на телевизията.

На пресконференция днес телевизионният водещ определи станалото като цензура.


Ето и пълния текст на писмото на bTV:

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност - след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март.

Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продължаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си.

Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването "Шоуто на Слави", в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори без изключение.

По-рано на пресконференция Слави Трифонов определи решението на bTV като цензура. Той каза, че не може да каже защо точно е спряно шоуто и че е получил информативно писмо от медията.
"Не за първи път е този казус, периодично, от време на време, се случва нещо подобно в нашата история, въпреки че в този формат вече 17 години произвеждаме с нашите партньори това предаване и за първи път се случва. Затова смятам, че е важно да идентифицираме състоянието на това действие, а то е цензура", каза Трифонов. Той заяви, че спазва договора с bTV и Конституцията.

Снощи медията показа повторение на старо предаване и в съобщение до медиите обясни, че планираният епизод на шоуто няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за "телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".


Днес Трифонов разказа, че в предаването първо е имало анонс от него към запис на писмото, което разпространи през деня, то е било изчетено от диктор и след него е звучал химнът - в запис от концерта им в зала "Уембли" в Лондон и след това е следвала актьорската вечер.
Той твърди, че не е имало нищо други и целият казус е свързан с изчитането на писмото.
В обръщението си вчера Трифонов даде ултиматум на новите депутати, че имат две седмици да се занимаят с предложенията от референдума, иницииран от шоуто и два месеца да ги превърнат в законодателство, ако не след това отива пред парламента на протест.

Позицията на Трифонов е, че не е нарушил договора си, "в който ясно е упоменато, че предаването не е просто с развлекателен характер" и той не би подписал договор само за развлекателно предаване и да прави "предаване само със смешки", а в него има неговата и позицията на колегите му за случващото се в България.

Той няколко пъти заяви, че не е нарушил закони.

Писмото е моята реакция като гражданин на случващото се в държавата, каза Трифонов. "В моя договор пише много ясно, че в моите отношения аз трябва да спазвам Конституцията и договора, и аз го спазвам. Конституцията ми дава правото да изразявам мнението си свободно."

Водещият каза, че след пресконференцията отиват да запишат следващия епизод на предаването и да видят дали bTV ще го излъчи в отговор на въпрос дали ще сменя телевизията. Предаването ще е със сходно съдържание, като спряното, като отново ще бъде изчетено писмото.

"Натам вървят нещата", беше отговорът на Трифонов на въпроса дали спирането на предаването го приближава към участие в политиката. Той подчерта, че не съжалява за изразената позиция с ултиматуми.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети