Рязко събуждане от изборната треска: По-скъпи парно, топла вода и ток

DenNews.bg
28.03.2017
размер на текста:

Следизборно парното и топлата вода ще поскъпнат шоково - с между 18 и близо 38% в различните градове на страната. Това става ясно от публикуван вчера доклад на работната група в КЕВР. Причината е в резкия скок на цената на природния газ с близо 30%, който вече е одобрен по принцип от КЕВР. Окончателното решение за цената на синьото гориво за второто тримесечие ще бъде взето на закрито заседание в петък, но по всичко личи, че увеличението ще бъде одобрено. Още при обявяването на първоначалното искане на "Булгаргаз" за вдигане на цената с над 33%, от столичната Топлофикация настояха за увеличение и на цената на парното и топлата вода. Впоследствие искането на "Булгаргаз" бе "редуцирано" до малко под 30 на сто. По закон КЕВР трябва да преразгледа цените на парното, топлата вода и на тока, произвеждан по комбиниран способ, при промяна на цената на газа с над 5%. Според сметките на експертите на КЕВР парното в София трябва да поскъпне с 22.7%. Най-голямото увеличение - 37.4% е за Плевен, а най-малкото - 17.9% - във Велико Търново. В Пловдив цената се вдига с 21.8%, в Бургас - с 25.6%, във Варна - с 22.7%, във Враца - с 24.42%, в Разград - с 24.5%.
Неотдавна служебният енергиен министър Николай Павлов, доскорошен директор на "Булгаргаз", защити искания от държавното дружество скок и дори заяви, че страната ни и след поскъпването ще има най-добрата цена за газ в региона. Заради поскъпването на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ, ще се наложи да се "пипне" и цената на тока.

За клиентите на ЧЕЗ в Западна България електроенергията ще поскъпне с под 1%, а за тези на "Енерго про" и ЕВН ще е около 1 на сто, сочи още докладът на КЕВР, цитиран от Дарик. Очаква се КЕВР да вземе окончателно решение и за отложеното поскъпване на водата в столицата. То трябва да е с 18%, въпреки изразяваното принципно несъгласие от столичната община, която съсобственик на "Софийска вода", и евентуално също да влезе в сила от април.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети