ГЕРБ и БСП взимат по два мандата в област Кюстендил, Дупница с двама депутати

DenNews.bg
27.03.2017
размер на текста:

ГЕРБ и БСП ще си поделят по равно четирите депутатски мандата в област Кюстендил, а Дупница ще има двама народни представители. Това показват изчисленията към момента. До потвърждаване на мандатите от страна на ЦИК обаче нищо не е сигурно на 100%, тъй като все още не е започнало преизчислението на мандатите спрямо постигнатите на национално ниво резултати, както и гласовете от чужбина.

Припомняме, че на парламентарните избори през 2014 г. резултатите от вота се равняваха на един мандат за БСП, един мандат за БДЦ, два мандата за ГЕРБ или един мандат за ГЕРБ и един за Реформаторски блок. След преизчислението на гласовете от чужбина обаче ЦИК изненадващо даде четвъртия мандат на ДПС в лицето на Александър Методиев – Бат Сали. Това доведе до масови протести в Кюстендил и Дупница, но решението остана в сила и самоковският барон бе представител на жителите на областта в 43-то Народно събрание.


Разликата сега е, че и БСП и ГЕРБ имат над 22 000 гласа (съответно 22 080 за БСП и 23 804 за ГЕРБ) при “цена” на мандат от 11 000 гласа. Това означава, че и двете партии имат достатъчно гласове за по два пълни мандата и по-трудно би се повторила ситуацията “Бат Сали”.

До официалното обявяване на решението на ЦИК, особено след случилото се през 2013 г., разпределението 2 към 2 е логично, но само хипотетично.

Оставане ли в сила това разпределение означава, че представители на жителите на област Кюстендил в 44-то Народно събрание ще бъдат Кирил Калфин и Ивайло Константинов от ГЕРБ и Валери Жаблянов и д-р Иван Ибришимов от БСП.

Калфин и Жаблянов влизат като водачи на листите. Въпреки първите си позиции те са получили и преференции – Калфин е отбелязан изрично от 1271 души, а Жаблянов от 828 души.

Рекордьор по преференции и то за пореден път е д-р Иван Ибришимов. Той получава личната подкрепа на 3 615 души от гласувалите за БСП, което означава, че вторият мандат на БСП ще бъде негов.

За Ивайло Константинов са преброени 3 293 преференции, което означава, че вторият мандат за ГЕРБ е негов.

Официалното решение на ЦИК за разпределение на мандатите ще бъде обявено в сряда.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети