Радан Кънев подаде оставка като лидер на Нова Република и ДСБ

DenNews.bg
27.03.2017
размер на текста:

Радан Кънев подаде оставка като лидер на Нова Република и ДСБ. Причината е неуспеха на изборите.
По последни данни на ЦИК "Нова Република - ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност", получават едва 2,50% от гласовете. Техният резултат е по-нисък от този на "Да, България" (2,91%) и "Реформаторски блок-Глас народен" (3,02%), които обаче също не влизат в парламента.

"Но няма да напусна политиката, не мисля, че това би било разумен и отговорен ход, убеден съм, че запазването на "Нова Република" е много важно. Оставката ми е и жест към дясното в България, вярвам, че обединението тепърва предстои", каза още той.

По думите му тяхната кампания е била различна и може би дори твърде смела, но въпреки че не са постигнали целта си да влязат в НС и са претърпели "еднозначен политически неуспех", са увеличили двойно позициите си в рамките на кампанията.

Той подчерта, че съжалява, че не са се обединили с "Да, България", защото в такъв случай резултатът им щял да бъде много по добър, дори от математическия сбор от резултатите, които получиха.
Той се извини на онези около 300 000 десни избиратели, които са гласували за тях, а сега няма да са представени в парламента.
"Знам, че няма да ни простят", каза Кънев и им благодари.
Той поздрави ГЕРБ с победата, но подчерта, че това не отменя големите разлики помежду им. И добави, че "без съмнение", това, че БСП няма да управлява, е добра новина за България. Ниският резултат на националистите и популистите - също.
Най-вероятно начело на ДСБ ще застане Вили Лилков - дългогодишен общински съветник в София и бивш депутат от Реформаторския блок.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети