Расте броят на жертвите на нападението в Лондон

DenNews.bg
23.03.2017
размер на текста:

Расте броят на жертвите на нападението край британския парламент в Лондон. Петима са загиналите, броят на ранените е 40. Сред убитите са нападателят, полицай и трима цивилни.
Обектът на нападението в Лондон не е избран случайно, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции. “Терористите решиха да ударят в сърцето на нашата столица, където хора от всякакви националности, религии и култури се събират, за да празнуват ценностите на свободата, демокрацията и свободното слово”, заяви Мей.
Около 14:40 ч. местно време (16:40 ч. наше време) нападателят профуча с "Хюндай i40" с висока скорост по Уестминстърския мост, блъскайки пешеходци по тротоара, след което се вряза в оградата на парламента, излезе от автомобила и при опит да нахлуе в сградата намушка с нож смъртоносно 48-годишен невъоръжен полицай. Нападателят беше ликвидиран от въоръжени служители на реда.
Властите все още не са съобщили официално името на атентатора. По думите на командващия звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули нападателят е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм.
Към момента няма информация за пострадали български граждани.
Лондонската полиция публикува номера на горещи телефонни линии за сигнали от граждани, чиито близки може да са били засегнати при нападението на Уестминстърския мост на 22.03.2017 г.
При избиране от Обединеното кралство: 0800 0560944; 0207 158 0010
При избиране от България: 00 44 207 158 0010
Полицията предупреждава, че линиите са силно натоварени и може да се наложи дълго изчакване.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети