Осем са възможните случаи на морбили в България

DenNews.bg
22.03.2017
размер на текста:

Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени.
Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.
В петък беше съобщено за 2-годишното дете с морбили от пловдивския кв. "Столипиново". От морбили са болни и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места.
"Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните, и обхвата. Нашата цел на посещението ни в Пловдив е максимално бързо да ускорим този процес", каза д-р Каменов, цитиран от БТА. Той изрази задоволство си, че от 8000 деца в "Столипиново" има само сто необхванати, които в момента са в процес на имунизиране.
Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че благодарение на тази имунизация от 2000 г. до днес са спасени 20 милиона деца, и заключи, че ваксината работи.
"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза д-р Радосвета Филипова.
Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година.

Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален - 92 процента.

Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.

Вчера Регионалната здравна инспекция в Русе предупреди, че в областта има реална опасност от разпространение на вируса морбили. Опасността идва от съседна Румъния, където засегнатите от болестта са над 3000. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети