Хиляди македонци излязоха на протест в подкрепа на президента

DenNews.bg
02.03.2017
размер на текста:

Хиляди македонци отново излязоха на протест срещу възможността за официализиране на албанския език в страната-основна договорка за съставянето на правителство от социалдемократите и партията на етническите албанци.

Този път протестът имаше още една задача – да покаже подкрепа за президента Георге Иванов, който отказа да даде мандат за правителство на социалдемократа Зоран Заев.
Иванов обяви решението си вчера. Неговият отказ идва, въпреки представените от Заев 67 подписа за мандат, който ще му позволи да сформира кабинет.
Президентът Георге Иванов е от партия ВМРО-ДПМНЕ, която управлява повече от 10 години.
Македония изпадна в политическа криза след предсрочните парламентарни избори през декември миналата година. Изборите бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, но без нужното мнозинство в 120-членния парламент, което не му даде възможност да състави кабинет.
Коалиционните преговори между Груевски и основната партия на албанците се провалиха заради изискването албанският език да бъде обявен за втори официален език в Македония.
Така преговори за формирането на кабинет започнаха социалдемократите, които приеха условието на албанците за официализиране на езика им. Това обаче разгневи хиляди македонци и доведе до протести.

Междувременно еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички македонски политически лидери, включително и президентът Георге Иванов, да зачитат изборните резултатите от последните избори.
В коментара си в Тwitter Хан пише, че "в демокрацията трябва да се приема парламентарното мнозинство, дори и тогава когато това не Ви харесва. Поради тази причина очаквам всички политически лидери и институции да дадат път на демократичния процес, който е в интерес на гражданите".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети