ЦИК спира безплатната поръчкова книга на Пеевски, насочена срещу Да, България

DenNews.bg
17.03.2017
размер на текста:

В началото на седмицата в. Телеграф пусна безплатна книга с 240 стр. в тираж над 100 000 бр. Книгата е без посочен автор и е насочена изцяло срещу партията "Да, България" като бе отделена страница с очернящи твърдения за всеки един от ключовите лица и кандидати на партията.
На 15 март от ЦИК излязоха с решение ,че е налице нарушение на Изборния кодекс, състоящо се в оклеветяване на кандидати. "В издадения материал пряко се засягат имената на кандидати за народни представители по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания. По време на провеждането й не може да се разпространяват материали под каквато и да е форма, които съдържат осмиващи, клеветнически или други вредоносни за участниците в избори изказвания."(от решението на ЦИК - https://www.cik.bg/bg/decisions/4518/2017-03-15). От ЦИК са упълномощили Областния управител на Софийска област да издаде наказателно постановление срещу "Телеграф", заради клеветите в анонимната книга.

От Централната избирателна комисия също са посочили, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски". Въпреки това от ЦИК не намират достатъчно основания, за да накажат Пеевски като кандидат-депутат, а административно наказание ще отнесе само редакторския екип зад медията Телеграф.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети