Кметът на Златица с обвинение, че ощетила общината с над 1 млн. лв.

DenNews.bg
16.03.2017
размер на текста:

Срещу кмета на Златица Магдалена Иванова е повдигнато обвинение за престъпление по служба, с което общината е била ощетена с 1 056 806 лв. Обвинението е внесено от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.
Иванова е обвинена за това, че на 18 март 2014 г. е нарушила служебните си задължения и от извършеното деяние са настъпили значителни вредни последици от имуществен характер - ощетяване на бюджета на общината.
На 18 март 2014 г. Магдалена Иванова е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 05.02.1992 г. с търговско дружество с приложена към него количествено стойностна сметка за 2 108 885.04 лева с предмет "Разширение на училище в кв. 72 гр. Златица".

Вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на обекта, каквото е длъжна да стори в качеството си на възложител на обществени поръчки, 22 години по-късно Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла по този начин да се облагодетелства търговското дружество.

Разширяването на училището представлява изграждането на топла връзка между отделни корпуси на училището в Златица. С това разширение се е целяло да улеснят децата, като да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж в Златица, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

Цялата сума по договора - 2 108 885.04 лева, е изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка.

Изготвената по делото строително-техническа експертиза е установила, че общината е заплатила цялата сума по допълнителното споразумение от 18.03.2014 г., но не са извършени или са извършени некачествено дейности на обща стойност 1 056 806.44 лева.

Магдалена Иванова е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

СЗ "Антикорупция" ще поиска от Окръжен съд - София да отстрани от длъжност Магдалена Иванова до приключване на наказателното производство.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети