Здравното министерство вдига джипитата под тревога заради дребната шарка

DenNews.bg
14.03.2017
размер на текста:

Здравното министерство вдига под тревога личните лекари в цялата страна, заради епидемията от морбили, която обхвана Румъния, взимайки до момента 17 жертви. Все повече са случаите в Италия и Великобритания.

Най-застрашени са младежите и децата, чиито родители следват модата за отхврляне на ваксинациите като опасни и ненужни.

За DenNews.bg лични лекари от Дупница обясниха, че почти няма неваксинирани за дребна шарка при родените преди 1990 г. До тогава имунизационният календар е спазван изключително стриктно.
Сега има деца, на които не е поставена ваксина, но това са единични случаи – всички по решение и преценка на родителите.

Според насоките на здравното министерство всички общопрактикуващи лекари в страната трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили.

Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Хората над 18-годишна възраст, които по една или друга причина нямат ваксинация срещу морбили също трябва да се обърнат към личните си лекари.

Джипитата успокояват, че съвременните ваксини са много по-безопасни за здравето. „Това вече не са живи ваксини, като едно време, а са култивирани и гаранцията, че няма да има странични ефекти е почти 100%. Разбира се, трябва да се използват качествени ваксини и да се проследи добре здравето на детето-то трябва да е напълно здраво при имунизация”, посочи д-р Албена Андонова.

Превантивните мерки на здравното министерство са във връзка с разпространяващата все повече епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за 3196 случая на болестта. 17 са смъртните случаи до момента. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).


Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. Възрастта няма значение-може да се разболее и дете и възрастен, ако няма поставена качествена ваксина.

Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81% от всички заболели са неимунизирани, 8% са имунизирани с 1 доза, 4% са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7% са с неизвестен имунизационен статус.

Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети