ЕС и НАТО призоваха Турция да се успокои

DenNews.bg
13.03.2017
размер на текста:

Европейският съюз призова Турция да престане с "прекалените изявления", след като през последните дни турският лидер Реджеп Ердоган няколко пъти атакува властите в Германия и Холандия в прилагане на "нацистки практики".
"ЕС призовава Турция да се въздържа от прекалени изявления и действия, които водят до риск от допълнително ескалиране на ситуацията", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Той добави, че разногласията могат да бъдат разрешени само чрез диалог и директна комуникация и поясни, че е съществено да се избягва допълнителна ескалация и трябва да се намерят начини за успокояване на ситуацията.
Брюксел също заяви, че от Берлин и Хага зависи дали да пускат турски политици в двете държави.
В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова всички страни членки на алианса "да покажат взаимно уважение, да се успокоят и да реагират обмислено" във връзка с напрежението между Турция и Холандия.
Той добави, че е "важно да се насочим към всичко, което ни обединява" - общите заплахи и борбата срещу Ислямска държава.
Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че Холандия има "пълната й подкрепа и солидарност" в казуса с Турция.
Канцлерът добави, че настояването й Турция да не използва подобни паралели също се отнася за Холандия и други държави.
Според нея сравненията с нацистите са "напълно неприемливи". Тя добави на пресконференция в Мюнхен: "Холандия има пълната ми подкрепа и солидарност".
Говорителят на Меркел Щефан Зайберт добави, че "холандците пострадаха лошо при нацисткия режим и е възмутително да се обвиняват, че са близо до тази идеология".

Припомняме, през последните дни Германия и Холандия обтегнаха дипломатическите отношения с Турция, след като не разрешиха на турски политици да агитират в полза на запланувания за април референдум за конституционни промени в турската държава. Решението на двете държави вбеси Ердоган, който нарече управляващите в Хага и Берлин "нацисти и фашисти". Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети