Внимавайте! Лъжливи имейли, със заплаха за съд заради дългове, разпространяват вирус

DenNews.bg
13.03.2017
размер на текста:

Лъжливи имейли с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове разпространяват компютърен вирус.
Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли на потребителя, който го отвори, предупреждават от ГДБОП, съобщи Нова телевизия.
От службата посочват, че подвеждащите имейли имат приблизително следния текст:
"Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889
Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.
Поздрави, Димитринка Дионова"
Пред bTV зрители коментираха, че са получили такива имейли, въпреки че нямат фирми. Писмата са идентични, винаги за сума около 2-3000 лева.
Имейлите са изпратени от японски потребител, но са подписани с българско име.
IT специалисти посъветваха потребителите да не отварят прикачения файл zip.
Неотдавна беше съобщено за подобни съобщения вируси, които предупреждават от името на НАП за промени "в регламента и периодите за подаване на декларации".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети