Стартира професионално обучение на проект „Хоризонти 2” на КТ Подкрепа-Дупница

DenNews.bg
10.03.2017
размер на текста:

Йорданка Германова, лидер на КТ Подкрепа-Дупница

145 безработни лица от Дупница и региона ще придобият професия, благодарение на проект „Хоризонти 2”, осъществяван от КТ Подкрепа и финансиран от Национален план по заетост 2017.
Проектът се реализира от Центъра за професионално обучение Подкрепа-Дупница за втора година и обхваща общините Враца, Криводол, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Благоевград, Симитли, Петрич, Гоце Делчев, Сатовча и Кюстендил.
Включените по проекта лица приключиха успешно ключова компетентност „Умение за работа в екип”, а от днес стартира професионалното обучение. Ще бъдат подготвени кадри за три професии: „Работник в озеленяването”, „Шивач” и „Оператор на компютър”.
Всички обучаеми получават стипендии по време на курсовете, а на 9 май успешно завършилите ще получат свидетелства за професионална квалификация.
За 10% от успешно завършилите обучението е подсигурена субсидирана заетост за срок от 3 месеца, а за 30% от лицата – работодатели от свободния пазар.
Партньори по проекта са Агенция по заетостта и общините, попадащи в обхвата на проекта.
През 2016 г. по проект „Хоризонти” професия придобиха 600 безработни от Западна България, от които 200 от обхвата на Бюро по труда-Дупница.
„Проектът е доказал своята ефективност. Миналата година приключихме изключително успешно всички мерки. 10% от обучените бяха назначени по субсидирана заетост в общинското предприятие за озеленяване в Дупница, а 30% със съдействието на партньорите по проекта бяха назначени от работодатели в индустриалния сектор. За другите, които остават извън тези проценти, пък е по-лесно да си намерят работа, след като са придобили умения и сертификат за квалификация”, коментира лидерът на КТ Подкрепа в Дупница Йорданка Германова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети