Алпинистът Боян Петров е Мъж на годината

DenNews.bg
01.03.2017
размер на текста:

Алпинистът Боян Петров е "Мъж на годината 2016". Той спечели приза в конкуренцията на други двама достойни претенденти - параолимпиеца Ружди Ружди и писателя Георги Господинов. За девети път „Дарик радио” отличава най-успешните български мъже, доказали се и фокусирали общественото внимание през изминалата година.
Боян Петров е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника - К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян е изкатерил 57 571 м в Азия.
Второто място е за златния Ружди Ружди. Лекоатлетът ни параолимпиец се състезава в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. През миналата година на Параолимпиадата в Рио той завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд.
На третото място е един от най-успешните млади български автори както в родината, така и в чужбина - Георги Господинов. Негови творби са преведени на над 20 езика.
Тази година единствената женска награда „Мис ТВ чар” отиде при чаровната водеща от БНТ Поли Златарева.
В категория „Легенда” наградата безапелационно отиде при писателя Антон Дончев.
Тази година за първи път бе връчено отличието "Нова ТВ медийна звезда”. Водещият и добре познат глас от ефира на Дарик Драгомир Симеонов грабна приза. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети