Дарителска акция за музея в Дупница: Всеки може да дари снимки и вещи от миналото ни

DenNews.bg
28.02.2017
размер на текста:

Исторически музей-Дупница стартира дарителска акция по случай 25-годишнината от създаването на институцията, чиято основна мисия е издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на града и региона.


Целта на дарителската акция е да предадем вещи, снимки и документи, които може да се окажат ценни за сглобяването на пъзела на миналото на региона ни.
„Нека бъдем родолюбци като се грижим за историята и миналото на родния си край! Обръщаме се към вас с призив да дарите стари мебели, облекло, снимки и предмети от градски бит. Не изхвърляйте “непотребните вещи и хартии”, в тях може да е скрито знание за миналите епохи! Попитайте и искайте мнението на музейните специалисти! Дарете ги на музея! Ще ги проучим, съхраним и популяризираме!”, се обръщат към гражданите от екипа на музея.


Исторически музей – Дупница е създаден на 8 май 1992 год. с Решение № 93 на Общински-съвет Дупница и съгласувано с Колегиума на Министерство на културата. Съгласно решението в структурата на музея са включени четири специализирани отдела - археология, етнография, история на България ХV – ХІХ век, нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век, наследява фондовете на закритите къщи – музей “Станке Димитров – Марек” и “Васил Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение.
От самото начало специалистите развиват активна събирателска дейност, насочена главно към попълване на етнографския и археологически фонд с образци от територията на района. Организират се теренни проучвания на територията на общината. За кратък период от време са събрани чудесни експонати от облеклото и бита на населението от града и селата.
Независимо от краткия период на съществуването на Историческия музей, екипът от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели.

Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8045 единици в основен и научно-спомагателен фонд, съхранявани в четири фондохранилища.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети