Великобритания ограничава достъпа на българи преди „Брекзит“

DenNews.bg
27.02.2017
размер на текста:

 Премиерът на Великобритания Тереза Мей планира да отнеме на гражданите на ЕС правото на свобода на движението, когато задейства Член 50 от Лисабонския договор, пише "Индипендънт". Правителствен източник твърди, че ако не бъде сторено, "половин Румъния и България" може да залее Великобритания преди Брекзит.

Британското издание "Дейли телеграф" отбелязва, че премиерът се очаква да обяви, че на пристигналите на Острова граждани на ЕС след около 15 март няма да им се позволи да живеят постоянно във Великобритания.

Обаче според плана 3,6 милиона граждани на ЕС, които вече са на Острова, и други, които пристигнат в Обединеното кралство преди тази дата, ще бъдат защитени, получавайки същите права като на британските граждани в ЕС.

Европейският съюз настоява новите правила да влязат в сила не от март 2017 г., а от реалното напускане на ЕС. Правителството на острова планира нови миграционни правила Не е ясно дали планът на правителството ще бъде в разрез с договорите на ЕС, които гарантират свобода на движение.

"Имаме някои предположения, че Европейската комисия може да се опита да ни принуди да защитим всеки, който е пристигнал до момента на напускането. Можем да свършим с половин Румъния и България да се прехвърли тук, ако чакаме твърде дълго", каза правителствен източник.

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в страни членки на ЕС. Британските работодатели се притесняват, че могат да останат без достатъчно персонал в случай на "твърд Брекзит", ако гражданите на ЕС бъдат принудени да напуснат Обединеното кралство./ Новини Лондон

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети