Ексобластен с обвинение за наводнението в Бисер, взело 11 живота

DenNews.bg
24.02.2017
размер на текста:

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ) за наводнението в село Бисер през февруари 2012 година, когато загинаха 11 души.
Това обяви на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.
„Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия при осъществяването на техническата експлоатация на язовира, при който има спор за собствеността“, обясни Мутафова.
Според прокуратурата така Узунова е причинила наводнението по непредпазливост.
Тя е нарушила и Закона за водите, в който е регламентирано какво се прави, когато има спор за собственост. Така било още през 2011 г., когато тя получила сигнал, че язовирът не е в добро състояние, изтъкна прокурорът.
Тя уточни, че вследствие на наводнението в село Бисер, общо 1 469 872 лв. са имуществените вреди, причинени на 254 пострадали. Броят на наследниците и на живите пострадали е над 300.
В хода на досъдебното производство са разпитани над 600 свидетели, изготвени са редица експертизи, а щетите се оценяват на 1 500 000 лева, причинени на близо 300 души. Предстои разпит на още няколко свидетели, но те живеят в чужбина. Поради тази причина разследването беше спряно през януари.
Припомняме, че на 6 февруари 2012 г. стената на язовир „Иваново“ се скъса и в 8.10 часа няколкометрова вълна заля село Бисер. 11 души загинаха, много животни се удавиха, десетки домове бяха наводнени и 56 семейства останаха без къщи.
По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството тогава обяви, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети