Оставиха в ареста син, опитал да убие майка си със самурайски меч

DenNews.bg
24.02.2017
размер на текста:

Мъж, опитал да убие майка си със самурайски меч, остава в ареста. Софийски апелативен съд остави без уважение жалбата на обвиняемия З. Станков за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение задържане под стража“ в по-лека.
Обвиняемият З. Станков живеел с майка си в столичния квартал „Лозенец“. Той системно употребявал алкохол, вследствие на което ставал силно агресивен.
В деня на трагичния инцидент в началото на м. февруари 2017 г., той отново пил алкохол, след което взел самурайски меч от колекцията си с хладно оръжие и го замахнал силно към главата на майка си. Жената вдигнала ръцете, за да се предпази, вследствие на което й били нанесени дълбоки порезни рани.
Изготвената по делото съдебно-психиатрична експертиза установила, че въпреки алкохолната зависимост, от която страдал обвиняемият Станков, и фактът, че в деня на убийството бил в състояние на алкохолно опиянение, същият разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е могъл да ръководи постъпките си.
Съдът прие мотивите, изложени от прокурор от Апелативна прокуратура – София, за това че е налице реална опасност обвиняемият Станков да извърши друго престъпление. Тезата се потвърждава от приложените по делото докладни записки и протоколи за предупреждение по Закона на МВР, от които видно, че това не е първата му проява на агресия спрямо майката.
Месец преди извършеното от него престъпление Станков, отново със самурайски меч, заплашил пострадалата, като тогава тя успяла да се спаси от неговото преследване в Четвърто РУ на МВР.
Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети