Започна процесът за опита за убийство на Ердоган

DenNews.bg
20.02.2017
размер на текста:

 В Южна Турция започна процес срещу 47 подсъдими по обвинения в опит за убийство на президента на страната Реджеп Ердоган при опита за преврат на 15 юли 2016 г., докато държавният глава беше на почивка със семейството си, съобщава АП.

Заподозрените - 37 от тях са бивши военнослужещи - могат да получат доживотна присъда. Те са обвинени в опит за убийство, опит за узурпиране на конституционния ред и други престъпления срещу държавата.

Подсъдимите са обвинени, че са предприели нападение срещу хотела в курорта Мармарис, където Ердоган е почивал със семейството си. При атаката са убити двама полицаи. Ердоган е напуснал хотела миг преди атаката.

Турция обвинява движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на неуспешния пуч. Гюлен, който живее в изгнание в САЩ от повече от 10 г. осъди опита за преврат и отрече да има каквато и да е била връзка.

Започналият днес процес се провежда в град Мугла (до Мармарис) в търговски център, който временно е превърнат в съд, защото съдебната зала е твърде малка, за да побере такъв голям брой подсъдими. Заподозрените бяха вкарани в съда на групи от по 10 или 12 души.

Полицейски хеликоптер кръжи над района, а снайперисти наблюдават от покрива на сградата.

Около 60 демонстранти в подкрепа на правителството организираха протест срещу движението на Гюлен, развявайки турското знаме и носейки плакати с искане за връщане на смъртното наказание.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети