Съпругът на испанската принцеса влиза в затвора за 6 години за данъчни измами

DenNews.bg
17.02.2017
размер на текста:

Испански съд оправда принцеса Кристина за данъчни измами, но осъди съпруга й на шест години затвор, съобщават световни агенции.Според вестник "Паис" Иняки Урдангарин, съпругът на принцесата, е осъден на 6 г. и 3 месеца затвор за незаконно присвояване и злоупотреби. Той също е глобен 512 хиляди евро.Въпреки че е оправдана по всички обвинения, инфантата трябва да плати глоба от 265 хил. евро. Ако беше призната за виновна, тя можеше да лежи в затвора до 8 г.Дългият процес за корупция и финансови измами, започнал през януари 2016 г., беше проведен в Палма де Майорка.Испанската принцеса Кристина е най-малката дъщеря на бившия крал Хуан Карлос и сестра на испанския крал Фелипе VI.Кристина е оправдана във връзка с бизнес афери на нейния съпруг Урдангарин, който е осъден за финансови злоупотреби.През 2013 г. имоти, принадлежащи на нейния съпруг, бяха отнети, след като Урдангарин, херцог на Палма де Майорка, злоупотреби с милиони евро от публичен фонд

Херцогът и неговият бивш партньор Диего Торес са източили пари, предоставени от регионални правителства за Института Noos с цел организиране на спортни събития. Част от парите са свършили в компании, контролирани от херцога и в офшорни сметки.

Измамите са извършени между 2004 и 2006 година, когато херцогът е напуснал поста на ръководител на института.

Прокуратурата твърди, че са изчезнали 5,6 млн. евро.

От декември 2012 година не е разрешено на херцога да участва в официални мероприятия, свързани с кралското семейство..

Двойката вярва, че са станали жертва на "огромна несправедливост" и са били "изкупителна жертва".

Присъдата се очакваше още през октомври 2016 г., но беше отложена, след като трима магистрати не можаха да постигнат споразумение дали да пратят Иняки в затвора.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети