НАТО засилва присъствието в Източна Европа и Черно море

DenNews.bg
16.02.2017
размер на текста:

 НАТО ще разшири военното си присъствие в Черно море. Това заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Днес ние постигнахме съгласие по две допълнителни морски мерки: засилване на морското присъствие на НАТО в Черно море с цел допълнително увеличаване на обучението, ученията и ситуационната осведоменост", каза той.

Той подчерта, че това ще бъде направено в съответствие с международните задължения на алианса, включително и с Конвенцията от Монтрьо.

НАТО няма планове да отговаря на руското военно струпване с пропорционален брой войници и танкове, увери той.

Няма да отговаряме на руски войник с натовски войник, танк с танк или самолет със самолет. Нашета цел е да предотвратяваме конфликти, а не да ги провокираме, изтъкна Столтенберг пред репортери в Брюксел на среща на ниво военни министри на страните членки на НАТО.

Нашето дислоциране на многонационални батальони в Източна Европа е с отбранителен характер и ограничено, подчерта генералният секретар.

По думите му НАТО очаква до юни четири многонационлни групи да бъдат разположени и в готовност в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Постигнахме съгласие за следващите стъпки за модернизиране на командната структура на НАТО, основавайки се на препоръките от нашите високопоставени командири, добави той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети