Трима са вече арестуваните за убийството на полубрата на Ким Чен-Ун

DenNews.bg
16.02.2017
размер на текста:

Трима са вече арестуваните за убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун.
До момента са арестувани две жени и един мъж. Към 20 часа българско време власите в Малайзия за задържали жена с индонезийски паспорт на името на Сити Айшах. По-рано бе арестувана жена с виетнамски пътни документи. И двете са разпознати на запис от наблюдателните камери на летището, където Ким Чен-Нам бе убит.
Арестуваният мъж е познат на една от жените. Той е гражданин на Малайзия.

По-рано бе обявено предположение, че две жени, вероятни агенти на Пхенян, са проболи Ким Чен-Нам с отровни игли. Полубратът на севернокорейски лидер е бил на път към летището в Куала Лумпур, за да замине за Макао.
Все още обаче няма официална версия как точно е бил отровен той. Според някои твърдения Ким Чен-Нам се почувствал зле и се обърнал към полицията за помощ, разказвайки, че някакъв човек е плиснал течност в лицето му.
В други версии се споменава неизвестна жена, която доближила до лицето му плат, напоен с отрова.
Освен това южнокорейски депутати, цитирани от Ройтерс, разказаха за разузнавателни сведения, че преди 5 години Ким Чен-Нам, молил по-малкия си брат да пощади живота му.
Той написал писмо до Ким Чен-Ун и в него молил да оттегли издадена от лидер заповед за убийството му.
Ким Чен-Ун зае властта в Пхенян след смъртта на баща му Ким Чен-Ир през декември 2011 година.
Ким Чен-Нам е син на покойния лидер на Северна Корея от връзката му с южнокорейска актриса. Той е по-голям от брат си. Приживе се обявяваше за реформи в КНДР, както и против династичното предаване на властта в страната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети