Лудите в САЩ вече могат да си купуват оръжие

DenNews.bg
16.02.2017
размер на текста:

Психично болните в САЩ вече могат да си купуват оръжие, след като Сенатът гласува да бъде блокирана наредба от президентския мандат на Барак Обама.
Така около 75 000 души с психически разстройства вече имат свободен достъп до огнестрелни оръжия.
Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп, който се очаква да го подпише.
Наредбата бе част от мерките на президента Обама за затягане на федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът.
20-годишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.
Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.
Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.
Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.
Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие.
"Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети