САЩ разположи войски в България, чака се и бойна техника

DenNews.bg
16.02.2017
размер на текста:

По данни на българското министерство на отбраната в страната в сряда са били разположени войници от САЩ и се очаква бронирани машини и тежко оборудване да ги последва до края на седмицата. Действията са част от планираната от НАТО операция по засилването на подкрепата към източноевропейските му съюзници.
„Разполагането на американските войници във военната база при Ново село в източната част на страната е част от операция „Атлантическа решимост“, целяща да покаже на Москва ангажиментите на САЩ към съюзниците му“, съобщи министерството.
Решението е било прието миналата година при президента на САЩ Барак Обама и НАТО ще разшири присъствието си в региона на равнища, без прецедент от края на Студената война насам.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви в сряда, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп твърдо подкрепя Алианса. Но Матис същевременно предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да поемат ангажимента да увеличат бюджетите си по отбрана, за да не стане така, че САЩ да „намалят“ подкрепата си към Алианса.
От българското министерство на отбраната заявиха, че 120 американски войници са били настанени в базата при Ново село. „Общите учения ще се увеличат тази година. Американските войници ще бъдат разполагани на ротационен принцип за тях“, посочиха от там. Източник: offnews.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети