Европейският парламент призна правата на българското малцинство в Албания

DenNews.bg
15.02.2017
размер на текста:

Европейският парламент прие Резолюция за Албания с текст, в който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора.
Поправката в резолюцията за Албания е внесена от евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. В нея се посочваше, че македонското малцинство в трите посочени места е всъщност българско.
Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.
Скопската телевизия "Сител" припомня, че при предишни свои изказвания в ЕП Андрей Ковачев е говорил за "повече от 100 000 българи, които живеят в Албания и нямат статут на признато малцинство".
В Албания официално са признати три национални малцинства (гръцко, "македонско" и сърбо-черногорско), както и две етно-лингвистични - ромско и влашко/румънско. Българската етническа група не е призната.
Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за "македонския характер" на населението от български произход в Албания.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети