Слави ще обжалва съдебното решение, че референдумът не е задължителен

DenNews.bg
15.02.2017
размер на текста:

Слави Трифонов ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което националният референдум не бе признат за задължителен.
В края на миналата седмица тричленен състав се произнесе, че 492 гласа, преброени от вещи лица в 44 секции след неговата жалба срещу ЦИК, следва да бъдат добавени към избирателната активност. За да стане обаче референдумът задължителен, не достигаха 11 505 гласа. Трифонов ще обжалва решението пред петчленен състав на ВАС и намекна, че може да поиска преброяване на резултата във всички секции. Ако го направи, съдебният състав ще трябва да се произнесе дали да има такава експертиза, пише в. "Сега".
"ЦИК са опорочили крайния резултат на референдума. Защото още преди провеждането му, в нарушение на закона, те са постановили да не се броят бюлетините без плик. И то не просто да не се броят, а въобще да не се отразяват - все едно не съществуват. От друга страна, съдът добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Но това са 500 бюлетини, намерени само в 44 избирателни секции. След като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Вървейки по пътя на логиката и статистиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много повече от "липсващите" според ЦИК 12 000", аргументира се шоуменът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети