Съветник на Тръмп хвърли оставка заради контакти с Русия

DenNews.bg
14.02.2017
размер на текста:

Съветникът по националната сигурност на президента Тръмп - Майкъл Флин, подаде оставка след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители за контактите си с руския посланик във Вашингтон.
В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че много пъти е разговарял с руския посланик в САЩ по време на прехода във властта и е дал "непълна информация" за тях на вицепрезидента Майк Пенс.
Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите против Русия, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.
57-годишният генерал от резерва Майкъл Флин беше съветник на Тръмп още по време на кампанията му за президент. Срещу Флин още тогава имаше публикации, че е вземал пари, за да лобира в полза на Турция.
Преди два дни стана известно, че 58-годишният генерал от резерва може би е говорил с посланика на Русия Сергей Кисляк за евентуална отмяна на санкциите против Москва и че е скрил тези разговори от вицепрезидента Майк Пенс.
В медиите се появи информация, че Флин е имал контакти с руски представители, преди Тръмп да стане президент.
Тръмп определи генерал-лейтенант Кийт Келог за временно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност. Келог беше назначен за началник на кабинета на Съвета по национална сигурност и съветваше Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната му кампания.


Същевременно стана ясно, че американският Сенат е утвърдил бившия банкер от “Голдман Сакс“ Стивън Мнучин за министър на финансите. Позицията е ключова заради отговорността за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети