Съдът потвърди глоба на кмета Чимев, че заобиколил Закона за обществените поръчки

DenNews.bg
13.02.2017
размер на текста:

Районен съд-Дупница потвърди глоба, наложена на кмета на Дупница Методи Чимев от Агенцията за държавна финансова инспекция, след като е установено, че през 2012 г. градоначалникът е заобиколил Закона за обществените поръчки. Вместо да бъде проведена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта на общинската пътна мрежа след публични покани кметът пристъпил към директно договаряне и сключване на три договора с един и същи изпълнител-Автомагистрали Хемус. Трите договора, от месеци април, юли и ноември, са на обща стойност 460 919 лв. с ДДС, а по тях са изплатени 243 346 лв.
Общата стойност на трите договора надхвърля стойностните прагове, посочени в Закона за обществените поръчки, а именно - когато стойността на обществената поръчка за строителство е над 240 000 лева без ДДС задължително се прилагат процедурите по ЗОП, за възлагането й. Възложителите са длъжни да вземат решение за възлагане на обществената поръчка чрез открита или ограничена процедура винаги, когато не са налице условия за провеждане на състезателен диалог или процедура на договаряне, т.е . още към 23.04.2012 г., датата на първия сключен договор, кметът не е взел решение и не е провел процедура за възлагане на обществена поръчка.
Така на 9 януари 2015 г. инспектор от АДФИ е съставил на кмета на Дупница наказателно постановление за административно нарушение в размер на 1500 лв. Размера на глобата съдът определя като „отмерена в минимално предвидения размер по закон и явно съобразено с липсата на данни за други нарушения от процесния или друг вид, засягащи обществените нарушения, регулирани от съответните нормативни източници”.
Съдът отхвърли възражението на адвоката на Чимев Милен Попов, че е изтекла абсолютната погасителна давност, предвидена в НК, тъй като последният договор е от дата 21.11.2012 г.
Решението на Районен съд-Дупница подлежи на обжалване пред Административен съд- Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети