Щайнмайер е новият президент на Германия

DenNews.bg
13.02.2017
размер на текста:

Франк-Валтер Щайнмайер е новият президент на Германия. Бившият външен министър е избран с огромно мнозинство, 931 гласа, във Федералното събрание.
61-годишният социалдемократ е популярен, с водещ резултат в общественото мнение.
Постът до голяма степен е церемониален, но президентът представлява Германия в чужбина и на него се гледа като носещ морална тежест.
По време на кампанията за изборите в САЩ, обикновено съобразителният Щайнмаер описа Доналд Тръмп като "проповедник на омраза" и прогнозира по-предизвикателни отношения с Вашингтон.
Групите в парламента се състоят от 1260 депутати и представители от различни социални области, делегирани от 16 германски федерални провинции.
Франк-Валтер Щайнмайер, който встъпва в длъжност на 19 март, заемаше поста външен министър два пъти за общо 8 години.
И двамата мандата бяха при канцлера Ангела Меркел в големи коалиции от Христиандемократи и Социалдемократи.
През 2009 г. той се изправи неуспешно срещу Меркел на федерални избори.
На избора на Щайнмайер за президент се гледа като един тласък от Социалдемократите, които се опитват да изместят Меркел на федералните избори през септември.
Настоящият президент Йоаким Гаук реши да не се бори за втори петгодишен мандат заради възрастта си. Той е на 77 години. Гаук е бивш лутерански пастор и активист за гражданските права в бившата Източна Германия.
Христиандемократите на Меркел не успяха да намерят свой собствен кандидат за президент.
Другите кандидати бяха Кристоф Бутервеге от опозиционната Лява партия и Албрехт Гласер от антимигрантската Алтернатива за Германия. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети