Съдът разпореди машинно гласуване във всички секции

DenNews.bg
01.02.2017
размер на текста:

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за машинното гласуване, съобщава БНР.
Магистратите отмениха решението за машинно гласуване само в 500 секции на предсрочните избори на 26 март.
Сега от ЦИК са задължени да осигурят възможност на избирателите във всяка една от над 12-те хиляди секции сами да изберат как да упражнят правото си на вот - дали с бюлетина или машинно.
Припомняме, че вчера говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова обяви, че ако Върховният административен съд отмени решението им за машинно гласуване в 500 секции, те ще се съобразят и ще го изпълнят. Нейкова обясни, че имало три становища относно машинното гласуване, но в крайна сметка ЦИК решила то да бъде само в 500 секции.
Камелия Нейкова обясни и какви са последващите стъпки, ако ВАС се произнесе срещу решението на комисията. Сега ЦИК ще трябва да обяви обществена поръчка за машини, така че машинното гласуване да се организира във всички избирателни секции.
Самата Камелия Нейкова призна, че има резерви за изпълнение в разумен срок, за да се осигури машинно гласуване навсякъде заради краткото време.
Делото срещу решението на ЦИК бе заведено по жалба на "Нова република" на Радан Кънев.
Решението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване.
В профила си във фейсбук Мартин Димитров изрази задоволство от решението на магистратите. "Важна победа на Нова република. ВАС задължи ЦИК да осигури машинно гласуване. Победихме и нашата жалба беше уважена", пише той. Димитров допълва, че това е истинска битка за върховенството на закона.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети