Падна първата жертва след обявяването от Тръмп на Ерусалим за столица на Израел

DenNews.bg
08.12.2017
размер на текста:

 Един палестинец е убит при сблъсъци с израелските сили на границата с Ивицата Газа, съобщи палестинското здравно министерство, цитирано от "Таймс оф Израел" и "Аарец". Ведомството пояснява, че 30-годишният Мохамед ал Масри е убит при сблъсъци с израелската армия източно от втория най-голям град в Ивицата Газа Хан Юнис. Палестинското здравно министерство съобщи, че втори палестинец е убит при сблъсъците с израелските сили на границата на Ивицата Газа с еврейската държава. Но впоследствие коригира информацията си и потвърждава само за един загинал палестинец.

 

Според Червения полумесец на Палестина при размириците на Западния бряг, Ивицата Газа и Йерусалим са пострадали 245 души. 11 души са ранени с бойни куршуми.

Това е първият регистриран случай във връзка с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел.

Около 3000 души протестират на Западния бряг - в градовете Рамала, Хеброн и Витлеем. Демонстрантите хвърлят коктейли "Молотов" и камъни, а силите за сигурност отговарят със стрелба, използвайки бойни и гумени патрони, както и сълзотворен газ.

Полицията на Израел засили мерките за сигурност заради "деня на гнева".

В редица мюсюлмански държави се провеждат протестни демонстрации във връзка с решението.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети