Лекари и сестри от „Пирогов“ излизат на протест

DenNews.bg
05.12.2017
размер на текста:

 Лекари и сестри от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ излизат на протест днес в 13 ч. пред централната сграда, съобщават от Синдикалната секция на КТ Подкрепа към болницата.

Те настояват в отворено писмо до министъра на здравеопазването за оставката на изпълнителния директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Протестите ще продължават до изпълнение на исканията на медицинския персонал.


Ето и какво гласи отвореното писмо, подписано от Синдикална секция на КТ Подкрепа към Мед.Фед. и медицинския персонал при “УМБАЛСМ Н.И.Пирогов” ЕАД:

Уважаеми г-н Министър,

Сезираме Ви за нарастващото напрежение в най-голямата спешна болница в България, породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното Ръководство, изразяващо се в:

1. Стихийни и необмислени действия и Заповеди на Изпълнителния Директор, нарушаващи естественият ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала. Визираме „Структурни промени”, които се изразяват в промяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква поставяне при шестмесечен изпитателен срок на работа на лекари с доказани професионални качества. Подобно действие преди всичко е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм с цел отърваване от „неудобните”.

2. Скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес.(пример от последните дни: назначаване на зам. Директор по административна дейност – началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с Директор Дирекция административни дейности).

3. Некомпетентно управление с уклончиви мениджърски похвати на болницата, отразено в прогресиращо лошите финансови резултати за последните осем месеца от управлението на проф. Балтов.

4. Лоша/изцяло липсваща кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, хабилитирани лица и специалисти по здравни грижи.

5. Прилагането на недобри медицински практики води до страх и демотивация сред персонала в и без това напрегнатото ежедневие, нарушават се основни принципи на работа по стандарти с последващо недоверие от страна на пациентите и намаляване на техният приток към болницата.

7. Ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово–правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.

8. Създаване на изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри. Считаме тази ситуация за недопустима.

Уважаеми г-н Министър, на основание горепосоченото, мотивираме исканията си за ОСТАВКАТА на Изпълнителния Директор, както и на цялото Ръководство на болницата.

ЗАЯВЯВАМЕ, че сме в готовност за протестни действия с последващи колективни оставки на ключови звена в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, без които би се парализирала цялостната дейност на болницата.

С уважение:

Ръководството на СС КТ Подкрепа

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети