74% от работодателите ще раздадат коледни бонуси

DenNews.bg
04.12.2017
размер на текста:

Седем от десет работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.
Точните данни сочат, че 74% от мениджърите казват, че във фирмата им ще има коледни бонуси, съобщи bTV.
Те са обвързани с резултатите на фирмата и с индивидуалните постижения на служителя. Сумите обаче няма да са по-големи от миналогодишните и ще са далеч от така наречената 13-та заплата.
В 60% от фирмите бонусът ще е до 200 лева. Близо 30 на сто от компаниите планират до 500 лева за празниците. Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-сигурни са коледните бонуси. В едно от производствата на голяма компания работят близо 1200 души. Заплатите и бонусите там зависят от резултатите на компанията.
„Настоящата година ще завършим с най-висок обем на продажби в 54-годишната история на фирмата. В тази връзка и коледните бонуси ще бъдат рекордни”, заяви прокуристът Владимир Спасов.
В поне 16% от фирмите обаче допълнителни стимули няма да има, а това, според експертите е демотивиращо за служителите.
"Очевидно има компании, които са в недобро финансово състояние и очевидно не могат да си го позволят, но ние препоръчваме, макар и символични, и там да се помисли”, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.
Проучването показва "умерен оптимизъм" сред мениджърите и за догодина. 45% от тях очакват да наемат нови служители.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети