Започва проверка на пешеходните пътеки в цялата страна

DenNews.bg
21.12.2017
размер на текста:

Проверка за състоянието на всички пешеходни пътеки ще бъде извършена в цялата страна. Това решение обяви главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин Радев във връзка със зачестилите катастрофи на "зебри".
Цацаров заяви, че прокуратурата възлага проверка, която да извършат органите на МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя ще се проведе в цялата страна и трябва да приключи до края на месец февруари 2018 г. Ще бъде проверявано съответствието на пешеходните пътеки с нормативната база, а целта е да се провери дали отговарят на всички изискания.
„Жертвите и пострадалите в катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да ги мери. Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент на една извадка, а е траур на семейство и загуба, без еквивалент. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат „война по пътищата”, а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца”, заяви още главният прокурор, цитиран от "Фокус".
Той подчерта, че целта е да инвентаризират всички пешеходни пътеки в населените места.
„Целим да установим местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или видими по такъв начин, че са в тотално отклонение от изискванията на нормативните актове. След това, регион по регион и град по град, да предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. Сигурен съм, че има общини, в които това е направено. Има общини обаче, в които грижата за пешеходните пътеки е на последно място и такива, в които те имат такова причудливо оцветяване, че трудно могат да бъдат съобразени с елементарните законови изисквания”, изтъкна Цацаров.
Той изрази увереност, че голяма част от кметовете, най-вече на големите населени места, ще погледнат положително на това и ще изпълнят съответните предписания.
„За тези, за които това не е важно или които не ги изпълнят в съответния срок, ще последват санкции. В крайна сметка ще разполагаме с карта на пешеходните пътеки на страната и ще се опитаме да направим нещо добро”, допълни главният прокурор.

"Всяко 12-о пътно произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-о. Два пъти по-малко са в градовете, което е изумително", подчерта министър Радев.
Той поясни, че проверката е провокирана от доклад на ГД „Национална полиция”, от който става ясно, че в населените места тежките транспортни произшествия за 11-те месеца на 2017 г. са 4038, а извън населените места са почти два пъти по-малко – 2269.
„В населените места загиналите са 179, в извън населените – 435”, каза още Радев.
Той подчерта, че инициативата за проверката е на Сотир Цацаров и благодари на регионалния министър Николай Нанков, че се е присъединил към нея.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети