Българите във Великобритания са с гарантирани пожизнено права

DenNews.bg
19.12.2017
размер на текста:

Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания, каза премиерът Бойко Борисов след среща с Мишел Барние в Министерски съвет
Постигнатото споразумение с Лондон в първия етап от преговорите за Брекзит гарантира правата на българите във Великобритания и на британците в България. Това увери главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
"Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца", посочи Барние.
Споразумението включва правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят в България, допълни главният преговарящ.
Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент, посочи той. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние.
Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността. България е добре подготвена да продължи работата по тези теми, отбеляза Мишел Барние.
Барние подчерта, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС ще изиграе ключова роля в процеса на излизане на Обединеното кралство, защото съвпада със стартирането на втория етап от преговорите.
По думите му през март започват разговори за бъдещите на връзки на ЕС с Кралството, като се засяга темата за икономиката и търговията.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети