БАН ще получи 15 млн. лв. допълнително, сваля черните знамена

DenNews.bg
19.12.2017
размер на текста:

Бюджетът на БАН ще бъде увеличен с допълнителна сума от 15 млн. лева. Те ще бъдат за сметка научните изследвания, обяви просветният министър Красимир Вълчев.
Обещанието дойде след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
Министър Красимир Вълчев уточни, че 15 мл. лв. ще бъдат за сметка на планираните средства в централния бюджет за научни изследвания.
Учените също отвърнаха с обещание.
"В четвъртък ще свикам общо събрание на БАН, на което ще докладваме постигнатите днес резултати и имам увереност, че то ще гласува прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена“, каза председателят на общото събрание на БАН Евелина Славчева.
Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година, уточни акад. Юлиан Ревалски. Академията ще разработи и варианти за увеличаване на стипендиите на докторантите.
Преди два дни от БАН обявиха на пресконференция, че подготвят протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари, последвано от други протестни действия, заради ниския бюджет за наука.
Екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г. Това е с 15 млн. лв. повече спрямо предвидените средства в бюджета за 2018 г.
От БАН обаче настояват за целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.
Така месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища ще стигне до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а според орязания бюджет за догодина ще стане 500 лева, което е обидно малко, според тях.
Учените от БАН настояват и за целево финансиране и според резултатите от научноизследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети