Северна Корея стои зад хакерската атака с вируса „Уонакрай“

DenNews.bg
19.12.2017
размер на текста:

САЩ публично ще обвинят Северна Корея за безпрецедентна хакерска атака, която засегна обществени услуги, компании и домакинства по света по-рано тази година, пише "Гардиън".
Режимът е "пряко отговорен" за атаката с вируса "Уонакрай", който блокира болници, банки и друга инфраструктура през май, каза високопоставен представител на Белия дом.
Вирусът засегна повече от 300 000 компютъра в 150 държави.
"Атаката беше мащабна и струваше милиарди, Северна Корея е пряко отговорна", написа Том Босърт, съветник по вътрешна сигурност на президента Доналд Тръмп, в материал за вестник "Уолстрийт джърнъл".
Босърт отбеляза, че ще бъдат подведени под отговорност тези, които извършват кибератаки срещу САЩ, но той не спомена конкретни действия на Вашингтон срещу Пхенян.
Високопоставен служител на администрацията на Тръмп подчерта, че САЩ с "много висока степен на увереност" смятат, че Lazarus Group, хакерската група, която работи от името на севернокорейското правителство, стои зад "Уонакрай".
Вирусът конкретно блокира достъпа до компютъра или до информацията в него, като хакерите искат откуп за отблокирането.
Босърт поясни, че САЩ публично ще обявят, че вирусът е дело на КНДР, описвайки атаката като "страхлива, скъпоструваща и небрежна".
Ние не обвиняваме с лека ръка, изтъкна той и добави, че позицията на САЩ се базира на доказателства и други правителства и частни компании са съгласни с Вашингтон, посочвайки конкретно Великобритания и "Майкрософт".
Вярва се също, че Lazarus Group стои зад хакерска атака срещу Sony Pictures през 2014 г. Нападението принуди Sony да отмени филма The Interview - комедия за двама репортери, които са наети от ЦРУ да убият лидера на КНДР Ким Чен-ун. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети