С гласовете на 126 депутати падна ветото върху мораториума над лекарствата

DenNews.bg
14.12.2017
размер на текста:

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента върху Закона за бюджета на НЗОК. 126 депутати повторно подкрепиха закона, а 95 бяха "против".
Румен Радев наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета на Здравната каса, които касаят неплащането на иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане.
Днес управляващи и опозиция влязоха в остър спор заради мораториума. От БСП обвиниха кабинета, че дава 700 млн. лева за пътища на тъмно, а хората ще умират без нови лекарства.
По време на дебатите социалистите поискаха двама пациенти да влязат в зала. Мнозинството обаче отказа да ги допусне. Шефката на здравната комисия - Даниела Дариткова от ГЕРБ, дори се скара на председателя на парламента и нейна съпартийка - Цвета Караянчева, че е позволила да се гласува това предложение на левицата.
Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) подкрепи законопроекта и даде данни, че за последните 4 години в онкологията са одобрени 27 нови молекули за 37 лекарствени продукта.
"Кое е по-важно да има здрави хора или пътища и тол система?", попита обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обяви в защита на ветото.
От ДПС също обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Нигяр Джафер даде 6 алтернативни предложения, които да заместят мораториума. Те засягат по-голям контрол върху скъпите лекарства и добра статистика за резултатите от лечението.
"С мораториума само се опитвате да спечелите време. Всеки болен има право на добро лечение", каза Джафер.
Тя настоя за надпартиен консенсус по темата. За лечението на пациентите се говорело обаче само с фискални аргументи.
Колегата й Хасан Адемов излезе на трибуната и обяви:
"Аз не съм от манипулаторите, аз съм от тези, които използваха иновативна терапия". Може един от вас да е следващият, който ще ползва иновативно лекарство, обърна се той към депутатите.
По думите му здравеопазването не е само фискални мери, а имало и хуманитарни измерения.
Социалистът Филип Попов обвини мнозинството, че са разстреляли надеждата на пациентите.
В прочувствено слово депутатът от БСП Стефан Данаилов обяви, че при гласуването на този закон е в конфликт на интереси, тъй като той самия е заболял от тежка болест, за която били нужни нови лекарства. Той призова депутатите да гласуват парите, за да бъдат спасени човешки животи.
Актьорът бе репликиран от лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че Данаилов е употребен.
Мога да съм бил всякакъв, но никога употребен. Мислех, че имате по-високо мнение за мен, отвърна му актьорът. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети