Международна операция удари престъпна мрежа с разклонение към България

DenNews.bg
01.12.2017
размер на текста:

Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа за компрометиране на данни от разплащателни карти и незаконни транзакции, са задържани при акция "Нептун".
Операцията, подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол, е реализирана на 30 ноември т.г. на територията на България, Италия и Чехия, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Акцията е организирана от италианския карабинери и е осъществена при непрекъснато взаимодействие с българската ГДБОП и Националната полиция на Чешката република.
Според първоначалните данни лидерите на трансграничната престъпна група активно са контролирали всички етапи на престъпната дейност, включително вграждането на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото отнемане на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.
В рамките на осъществените съвместни действия са идентифицирани десетки компроментирани устройства, с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 фалшиви кредитни карти, събрани са и данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 000 евро.
Разследването е започнало в края на 2015 г. с изключителното съдействие на Европейския център за киберпрестъпления (EC3), предоставил съдебна и аналитична подкрепа, организирал съдебни дейности на място, както и извършен анализ на конфискуваните лаптопи и смартфони. Координацията и обменът на данните са подкрепени и от Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността (J-CAT), създадена в Европол, осигурила оперативното взаимодействие и обмен на данни в реално време между разследващите органи на страните.
Чрез съдействието на европейската полицейска организация, е осъществено и близкото полицейско сътрудничество и координация между действията на полицейските сили на Италия, България и Чехия - ключов фактор за успешното неутрализиране на престъпна организация.
Постигнатите резултати от операцията са още една значителна крачка на правоприлагащите органи в посока на осигуряването на по-среда на работа в областта на електронните транзакции в ЕС, допълват от МВР.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети