Христов се извини за „дебили“, от БСП остават зад него, защото Борисов обиждал българите повече

DenNews.bg
08.11.2017
размер на текста:

Депутатът от БСП Иво Христов се извини за скандалните си думи, че 80% от българите са дебилни, затова станал скандал със Съветската армия и спасените евреи.
Той обаче не заяви, че ще подаде оставка, както призоваха от ГЕРБ "заради изказването му, символ на безродие и презрение към българския народ". Същото направиха и от ДСБ, политици и общественици.
„Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза лаконично Христов пред журналисти, без да направи друг коментар, но по-рано той не се разграничи от думите си, че Съветската армия е помогнала за спасяването на българските евреи.
Професорът се извини, след като беше привикан на спешно заседание на парламентарната група на БСП, свикано от лидера Корнелия Нинова.

Оставката на проф. Иво Христов е задължителна в създалата се ситуация след изказването му, извинението не е достатъчно, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов пред „Фокус“.
„Изказването му пред избиратели е меко казано смущаващо. Не приемам един народен представител да определи гражданите, които плащат неговата много висока заплата, като 80% дебили. Не смятам, че едно извинение след толкова тежко обвинение е достатъчно. БСП трябва да вземат сериозни мерки“, подчерта той.

Парламентарната група на БСП застана обаче зад депутата Иво Христов и няма да му иска оставката заради думите "80% от българите са дебилни и не могат да се подписват"
След спешно заседание социалистите решиха, че изказването на техния народен представител, който защити и позицията на Русия, че Съветската армия наистина е спасила българските евреи, не заслужават той да напусне парламента.

"Напомняме, че далеч по-груби квалификации като „лош материал“, „прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата.
Точните думи на Бойко Борисов бяха „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, а крилатата му фраза за "лошия материал" е още от 2009 г.
Жаблянов подчерта, че колегата му Иво Христов вече е поднесъл своите извинения и допълни, че депутатите, независимо от коя парламентарна група са, имат обща конституционна и гражданска отговорност да работят за по-доброто бъдеще на българските граждани и българската държава.

Самата Корнелия Нинова обаче все още не е коментирала скандала.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети