ГЕРБ иска оставката на депутат, нарекъл българите дебили и подкрепил тезата, че не ние, а Русия е спасила евреите

DenNews.bg
08.11.2017
размер на текста:

ГЕРБ скочиха срещу изявленията на социалиста Иво Христов, който защити изявленията на руското външно министерство, че съветската армия е спасила българските евреи, както и че 80% от българите са дебили, които не могат да се подписват.
"ГЕРБ осъжда остро това изявление", обяви от трибуната Тома Биков. По думите му подобно изказване е унизително за парламентарната институция. Освен това коментара на социалиста бил и гавра с паметта на онези българи, които са защитили българските евреи по време на Втората световна война.
"Спасяването на българските евреи е хуманно достижение от европейски мащаб", сподели Биков. За това от ГЕРБ зоват да не се отказваме от себе си.
Тома Биков поиска червените да излязат с позиция за думите на Иво Христов. Според него левицата трябва да се разграничи от него и дори да го изключи от парламентарната си група. Герберите настояха за оставката му още днес.
Биков обвини червените в шизофренно мълчание. ГЕРБ искат и президента Румен Радев да се разграничи от изказването на Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за държавен глава.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети