Дупничани питаха къде са парите за селата на дискусионна среща за ЕС

DenNews.bg
03.11.2017
размер на текста:

При висок интерес от страна на дупничани премина информационната среща във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС и 10 години от присъединяването ни към Европейския съюз, организирана от Областна администрация Кюстендил, съвместно с Община Дупница. В първата дискусионна част на срещата областният управител Виктор Янев представи информация относно структурата, целите и функциите на институциите на ЕС. Акцент той постави и върху икономическите и социални ползи от членството ни, както и от бъдещото българско председателство. На свой ред кметът Методи Чимев даде разяснение относно реализираните европейски инфраструктурни проекти, създадените социални услуги на територията на общината и приоритетните текущи дейности по оперативните програми в сегашния програмен период.

Комуникационната инициатива подкрепиха българският еврокомисар Мария Габриел и евродепутатът д-р Андрей Ковачев, които се обърнаха с видеопослание към дупничани.
В залата на ОбДТ „Невена Коканова“ бяха и зам.-областният управител Радослава Чеканска, зам.-кметът по социални дейности Крум Милев, зам.-кметът по европроекти Красимир Георгиев и председателят на Общински съвет Дупница Емил Гущеров.
По време на дискусията от публиката изникна въпрос относно реализирането на проекти и инвестиции в по-малките населени места от общините, извън административните центрове. В отговор областният управител Виктор Янев поясни, че фокус в усвояването на еврофинансиране са именно малките общини и села, чрез програмите за развитие на селските райони, трансграничното сътрудничество и ВиК-асоциацията.
Информационната среща под надслов „Съединението прави силата“ продължи с богата развлекателна програма.
В културната част бе поставен акцент върху младите хора на Дупница, които показаха най-разнородни таланти от народни песни и танци, салса и поп музика, до брейк и хип хоп танци.
Участие взеха децата от Балетна школа при НЧ “Зора 1858”, Вокален състав “АртПоп”, Танцов клуб “Абракс”, танцов брейк състав„ Денс Машийн“ и Детска фолклорна група при НЧ”Пробуда 1927”. Програма приключи с представяне на мини спектакъла „На мегдана в Дупница“ в изпълнение на Танцов състав “Зора” при НЧ “Зора 1858”.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети